Burada, Danimarka’da sürekli oturuma hak kazanma esaslarını ilgilendiren bilgileri bulacaksınız. Lütfen bilgilerin, esasların basitleştirilmiş ve değiştirilmiş versiyonu olduğunu unutmayın. Şüpheye düşerseniz ya da daha fazla bilgi almak isterseniz, tamamını okuyabilirsiniz ya da Danish Immigration Service ile iletişime geçebilirsiniz.

Sürekli oturum için herhangi bir zamanda başvurabilirsiniz

Sürekli oturum için nasıl başvuracağınız hakkında daha fazla bilgi alın

Aşağıdaki durumlar söz konusuysa özel gerekliliklerin olduğunu lütfen unutmayın:

Son sekiz yıldır Danimarka’da iltica ediyorsanız (sığınmacılar) ve bütünleşmeye dair istek gösterdiyseniz. Daha fazla bilgi

18 ve 19 yaşları arasındaysanız ve ilkokuldan (folkeskolen) itibaren devamlı olarak çalışıyorsanız ya da eğitim alıyorsanız. Daha fazla bilgi

Danimarka’ya güçlü bağlarınız varsa. Daha fazla bilgi

Emekliyseniz ya da erken yaşta emekli olmuşsanız. Daha fazla bilgi

Sürekli Oturum

Sürekli Oturum

Gereklilikler

  • Geçici oturum için halen yeterli görülüyor olmalısınız
  • 18 yaşın üstünde olmalısınız
  • En az beş yıldır Danimarka’da yasal olarak kalıyor olmalısınız. Daha fazla bilgi
  •  Sabıka kaydınız olmamalıdır. 18 aydan fazla hapis cezasına çarptırılmışsanız sürekli oturum izni alamazsınız. 18 aydan az hapis cezasına çarptırılmışsanız (tutuklu ya da tutuksuz) sürekli oturum almaktan geçici olarak men edilirsiniz. Daha fazla bilgi
  • Gecikmiş kamu borcunuz olmamalıdır. Daha fazla bilgi alın
  • Sürekli oturum izni başvurunuzun teslimi öncesinde ya da başvurunuz işlem sürecindeyken üç yıllık bir dönem için belirli türde sosyal yardım almamış olmalısınız. Daha fazla bilgi
  • Danimarka’da aktif vatandaşlığınızın ve bütünleşmenizin imzalı bildirisinin teslimini yapmalısınız. Daha fazla bilgi
  • Danca dil test 1 ya da Danca dil testine denk ya da daha yüksek bir seviyedeki testi geçmiş olmalısınız. Daha fazla bilgi
  • Oturma izni başvurusunun teslimi öncesindeki son beş yılın en az üç yıllık sürecinde Danimarka’daki bir eğitim programına kaydolmuş ve/veya tam zamanlı düzenli bir iş sahibi olmuş olmanız gerekmektedir. Daha fazla bilgi
  • Danish Immigration Service dosya kararı verirken çalışmaya ya da eğitim almaya devam ediyor olmalısınız

Sürekli oturum izni için gereklilikleri karşılamıyorsanız

Danimarka’nın uluslararası yükümlülükleri sizi muaf bırakmıyorsa ya da bir ya da birkaç gereklilikten muaf olan özel bir gruba ait değilseniz ya da Danimarka’nın uluslararası yükümlülükleri muaf olmanızı gerektirmiyorsa gereklilikleri karşılamadığınız taktirde sürekli oturma izni alamazsınız. Özel değerlendirme hakkında daha fazla bilgi alın.

Sürekli oturma izni için gereklilikleri karşılamıyorsanız, onun yerine geçici oturma izninizin uzatılması için başvurabilirsiniz ve daha sonra ileri bir tarihte sürekli oturma izni için başvurursunuz.

Teminat gerekliliği

Aile birleşimi yapmış bir eş olarak geçici oturma izni başvurusu genellikle Danimarka’da yaşayan eş finansal garanti şeklinde bir teminat yatırmadığı sürece onaylanmaz. Bu teminat gerekliliği Aliens Act Bölüm 9 (1) (1) ve Bölüm 9 c (1)’de öne sürülmüştür.

Immigration Service’in oturma izninin yenilenmesi başvurusunu onaylaması için ilk finansal garantinin yenilenmesi ya da yeni bir garantinin yatırılması gerekir.

Aile birleşimi için başvurmak hakkında daha fazla bilgi alın

Sürekli oturma izni alındığında, finansal garantiye artık gerek kalmaz ve teminat olarak aile birleşimi yapmış eşin yerel belediyesi tarafından tutulan herhangi bir tutar geri iade edilir.

Avrupa Birliği kuralları altında Danimarka’da kalıyorsanız, sürekli oturma izni için başka gereklilikleri karşılamanız gerekecektir.

Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım (ya da bir Avrupa Birliği vatandaşının aile üyesi olarak ya da Avrupa Birliği üyesi olarak) kuralları tarafından kapsanıyorsanız ve Danimarka’da kalma hakkınız varsa, Danimarka’da beş yıl yaşadıktan sonra Avrupa Birliği’nin gereklilikleri altında sürekli oturma izni için yeterli görülebilirsiniz.

Avrupa Birliği’nin oturum için gereklilikleri hakkında Regional State Administration’ın internet sitesinden daha fazla bilgi alın

Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım düzenlemesi kapsamındaki Danimarka vatandaşlarının aile üyeleri için geçerli özel kurallar hakkında daha fazla bilgi alın (yalnızca Danca dilinde)